Sorgens forskellige ansigter

Det at miste en man elsker opleves, føles og sætter spor på mange måder, alt efter hvem man mister, og hvordan. Det behøver ikke nødvendigvis være, at det er en, der dør, før det kan gøre rigtig ondt.

Jeg har selv mærket sorgens forskellige ansigter på flere måder. Den ene sorg vil for altid være i min krop, mit hjerte og min sjæl. Den er tabubelagt og ikke til at bære i al sin ensomhed. Den ændrede mit liv for evigt, og førte mig ad lange veje til den næste sorg, som bl.a. lagde mig ned med stress. Handlingen er til gengæld ikke tabubelagt, men sorgen og smerten over drømmene som brast, snakker vi måske stadig ikke så højt om. Det har jeg i hvert fald ikke gjort. Det var jo min egen beslutning, og så kan man vel ikke gå ned med flaget?!

I mandags var jeg på Grindsted-egnen for at fortælle og spille. Jeg har efterhånden holdt foredrag i mange år omkring sorg og det at miste et barn, og det betyder meget for mig at give tilhørerne en oplevelse, de kan tage med sig, selv om deres sorg f.eks handler om en ægtefælle. For selv om sorgen er HELT forskellig, så handler mit foredrag mest om, hvad vores sorg kan føre med sig, når vi er klar til det. Om at se lyset bag om sorgens grimme ansigt.

Hvad jeg ikke før har fortalt om, som det at miste min datter også førte med sig, var min skilsmisse. En HELT anden sorg. Det var et valg jeg tog, selv om jeg ville gøre både mine børn og mand kede af det. Det var helt og holdet min beslutning, men jeg røg lige direkte ned i kulkælderen med stresssygemelding til følge. Der er ingen i min familie, som er blevet skilt, så det var et mønster, jeg alene måtte bryde.

To ord som jeg virkelig ikke bryder mig om, og som altid dukker op, når man arbejder med sig selv, er skyld og skam. Min skyld over for børnene som jeg påførte dyb sorg og smerte, og skammen fordi jeg simpelthen var nødt til det. Jeg var langsomt ved at gå i stykker både fysisk, med smerter i hele kroppen, og inden i min sjæl. De to ting er uløseligt forbundet. I dag ved jeg, at det var ren selvkærlighed og selvomsorg. Kærlighed til den jeg var og ønskede at være, og det er noget af det vigtigste i livet. Elsk dig selv ubetinget, ellers kan du ikke være et kærligt og givende menneske overfor andre af et rent hjerte.

Måske har du også prøvet at være i sorg, af den ene eller anden grund, og det som vi altid skal huske er:

“Alle de ting der gør at du synes det er svært er de samme som
Gør dig blød inden i
Gør dig blød inden i
Alle de ting der gør at du føler smerte er de samme som
Gør dig blød inden i
Gør dig blød inden i”
Thøger Dixgaard

Det er inde i alt det bløde at kærligheden og sjælen bor. Vores store styrke ligger i at turde være bløde og sårbare.

Bærer du på en sorg, ny som gammel, du ønsker forløsning og healing af? Så er mit minikursus “Har du mistet et kært menneske” noget for dig. Du kan læse meget mere her: https://www.lumant.dk/kurser/har-du-mistet-et-kaert-menneske?referral_campaign=instructor&referral_source=link

Jeg vil elske, hvis du har lyst til at dele din erfaring/oplevelse med sorg her på bloggen. Måske kan andre bruge dine ord i deres sorgarbejde.

 

Modtag en smuk og hjerteåbnende lydfil i din indbakke, som hjælper dig til mindre stress, giver glæde, energi og kærlighed, ved at skrive dig op til mit nyhedsbrev her: https://sjaelens-tone.us1.list-manage.com/subscribe?u=7f9e4b65fac1550bf899e51e6&id=6c91d84e20

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *